T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ŞANLIURFA / SURUÇ - Vali Ziya Çoker Ortaokulu

Vali Ziya Çoker Kimdir?

1923 yılında babasının görevli olarak bulunduğu Sivas´ta doğan Ziya Çoker, ilkokula Zonguldak´ta başlamış, ikinci sınıfta iken gönderildiği İstanbul Şehir Yatılı Okulunda ilköğrenimini tamamlamıştır. Ortaöğrenimine İstanbul Kumkapı Ortaokulunda başlamış, aynı yıl parasız yatılılık sınavını kazanarak Haydarpaşa Lisesine, daha sonra ise Haydarpaşa Lisesindeki parasız yatılı öğrencilerin gönderildiği Balıkesir Lisesine devam etmiş ve 1942 yılında Balıkesir Lisesinden mezun olmuştur. Yine parasız yatılılık sınavlarını kazanarak girdiği Siyasal Bilgiler Fakültesinin İdari Şubesinden mezun olmuştur.

31 Ekim 1947 yılında İstanbul´da başladığı memurluk hayatını, Aydın´da Nazilli Kaymakam Refikliği ve Vekilliğinde, Çorum´da Laçin Kaymakam Vekilliğinde bulunarak sürdürmüştür. Kaymakamlık kursunu 24 Mart 1950 yılında tamamlayan Ziya Çoker sırasıyla; Diyarbakır´ın Kulp, Şanlıurfa´nın Viranşehir, Mardin´in Derik ilçelerinde hizmette bulunmuştur.

 Askerlik görevini uçak savar yedek subay olarak tamamladıktan sonra Elazığ´ın Maden ilçesinde Kaymakamlık görevinde bulunmuştur. Maden Kaymakamı iken, üç yılda dört ilçe değiştirmek zorunda kalan Ziya Çoker mesleğinden istifa ederek, Etibank Ergani Bakır İşletmesi Müessese Müdür Muavinliği görevinde bulunmuştur.

 30 Nisan 1958 tarihinde esas mesleğine Mülkiye Müfettişi olarak dönen Ziya Çoker, Mülkiye Müfettişi olarak çalıştığı 11 yıl içinde bir dönem İçişleri Bakanlığı Özel Kalem Müdürlüğü görevini de yürütmüştür. Mülkiye Müfettişliğinden sonra İçişleri Bakanlığında Araştırma, Planlama ve Koordinasyon Genel Müdürlüğü ve Müsteşar Muavinliği yapan Ziya Çoker 6 Temmuz 1973 tarihinde Çorum Vali Vekilliğine gönderilmiştir.

 10 Ağustos1974 - 15 Aralık 1974 tarihleri arasında Kıbrıs Barış Kuvvetleri Komutanlığı İdari Müşavirliğinde bulunmuş ve Kıbrıs Gazisi unvanını almıştır.

 Kıbrıs´tan döndükten sonra sırasıyla; Trabzon ve Bursa Valiliklerinde bulunmuş daha sonra İçişleri Bakanlığı Müsteşarlığına atanmıştır. 5 Aralık 1979 tarihinde Merkez Valiliğine alınan Ziya Çoker, 27 Ekim 1980 tarihinde Şanlıurfa Valiliğine gönderilmiş v altı ay kadar bu görevi yürüttükten sonra 16 Mayıs 1981 tarihinde kendi isteği ile emekli olmuştur.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 18.02.2018 - Güncelleme: 29.01.2019 13:41 - Görüntülenme: 1628
  Beğen | 1  kişi beğendi